
Detta är en superbra bjudrätt för gäster som annars är köttätare. Ingen kommer att sakna köttet. Det är ganska många moment i att laga lasagne och tar lite tid. Därför för jag alltid storkok på en helg när man har lite mer tid och fryser in.
Ingredienser: ca 8 pers
Lasagneplattor
3 St 390 gr burkar krossade tomater
7 St vitlök
1 stor gul lök
100 gr smör
2 St umamibuljong
Malen svartpeppar
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3riven ost till ostsås + 3 dl till toppa lasagnen
400 gr fryst bladspenat (upptinad)
400 gr kesella/kvarg
2 ägg
Salt
Malen svartpeppar
Vitpeppar
Gör så här:
Tomatsås
Häll olja i kastrull/ gryta och pressa vitlöken. Stek vitlöken på låg värme någon minut, utan att brännas. Häll på krossade tomater, smöret, buljongtärningarna. Skala gula löken och lägg i hel. Låte såsen stå och puttra ca 20 min.
Sätt ugnen på 200 grader
Ostsås:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min.
Rör ner osten och smaksätt med salt och vitpeppar.
Spenatfyllning:
Krama ur så mycket du kan av vattnet i spenaten. Blanda med kvarg och ägg. Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Börja med att hälla hälften av ostsåsen i botten av en ugnssäker form. Ta upp löken ur tomatsåsen och häll hälften v tomatsåsen i formen. Se till att täcka hela botten med såserna. Lägg ett lager lasagneplattor. Lägg spenatröran och bred ut jämnt. Lägg ett lager lasagneplattor. Häll resten av ostsåsen och tomatsåsen. Strö över med riven ost. Tillaga i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt svalna ca 10 min innan servering.
Serveringstips: Servera med färskriven parmesan, fräsch sallad och gott bröd.