
Pajer i i olika former med olika innehåll är också en fantastiskt bra bjudrätt som man kan förbereda innan. När jag gör pajdeg brukar jag göra minst tredubbla satser för att sedan frysa in. Då är det lätt fixa pajer även på vardagar.
Pajdeg 1 sats:
2 1/2 dl vetemjöl
75 gr smör
1/2 dl kesella
Mixa smör och mjöl i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt kvarg och mixa till en slät deg. Låt stå i kyl 30 min.
Stor pajform 30 cm i diameter:
800 gr fryst broccoli (tinad)
4 ägg
4 dl mjölk,
200 gr ädelost
3 dl riven ost (kan man skippa, men vi älskar ost!)
1/2 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajdegen i ca 10 min. Krama ur eventuellt vatten ur broccolin. Fördela i pajformen. Jag brukar dela dem i mindre bitar. Blanda ägg, mjölk salt, peppar och riven ost. Häll över broccolin i pajformen. Grädda i ugnen 30-40 min. Låt svalna ca 10 min innan servering.
Tips: servera med en fräsch sallad!