
4 port
Ingredienser:
4 tomater
1 gurka
1 rödlök
150 gr fetaost
370 gr kalamataoliver
1/2 kruka färsk oregano
1/2 dl Olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Tärna tomaterna och gurkan. Skala och skiva läken. Dra av bladen på oreganon.
- Rör ihop olja och vinäger till en dressing
- Blanda lök, gurka, tomat, oliver och fetaost. Blanda i dressingen.
- Servera med vitlöksbröd och tzatziki

I min ungdom jobbade jag på en Grekisk restaurang där jag lärde mig att laga just tzatziki. En bra gjord tzatziki är fantastiskt god att äta till grekisk bondsallad, att doppa vitlöksbröd och även som vit sås i kebab.
En riktigt god tzarziki tar tid att göra och smakar godast om den får stå över natten i kylskåpet.
Ingredienser:
1/2 gurka
2 krm salt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Vitpeppar
Olivolja
Gör så här:
- Riv gurkan på den grova delen av rivjärnet. Lägg den i en sil och salta. Låt den stå ett par timmar.
- Häll yoghurten i en saftsil och låt vätskan rinna av ett par timmar.
- Krama ur vätskan ur gurkan och blanda med youghurten. Pressa i vitlöken och blanda med olivolja och smaka av med vitpeppar och salt.

4 port
Ingredienser:
50 gr smör
2 vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
1 krm salt
Svartpeppar
4 skivor Grekiskt lantbröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Mircra smöret så att det blir flytande
- Blanda persilja salt och kvarna i lite peppar
- Skär upp brödet och bre på smörblandningen.
- Gratinera i ugnen ca 5 min eller tills bröden fått lite färg.