Det finns inte mycket som går upp mot en hemmagjord ärtsoppa. Det tar lite tid, men jag brukar tillaga på helgen och frysa in både matlådor och middagsportioner. Man måste även ha lite framförhållning eftersom man ska lägga ärtorna i blöt i ett dygn. 
 
8 port
1 kg gula ärtor, torkade
3 liter vatten 
4 st gula lökar
1 st purjolök
4 cm färsk ingefära
2 tsk timjan
2 tsk mejram
4 st grönsaksbuljong
salt
 
Gör så här:
Koka upp vatten, ärtor och salt. Ta bort det skum som bildas. Hacka löken och skala ingefäran. Lägg lök och ingefäran i soppan.Koka i ca 1 1/2 timme. Lägg i purjolök, buljong och kryddor i slutet av koktiden. Plocka bort ingefärsbiten och späd eventuellt med mer vatten så att det blir en lagom konsistens.
 
Servera med senap, extra mejram och ett gott bröd!