
Min mellanson frågade mig en dag om vi kunde laga Burek. Burek???!!! Det hade jag aldrig hört talas om och var tvungen att googla.
Då fick jag veta att den kan även kallas Byrek, Börek och en massa annat. Det är en populär "snabbmat" i vissa Medelhavsländer samt Balkan och västra Asien. Men snabbmat i det händeende att man kan köpa den överallt, inte att det går fort att
tillaga.
Eftersom jag tycker att det är vansinnigt roligt att testa nya maträtter var jag inte svårövertalad. Resultatet blev jättebra! Till finsmakaren gjorde vi en alldeles egen med bara riven Goudaost.
6 port
Ingredienser:
250 gr filodeg (10 ark)
Till pensling:
1 ägg
1 dl grädde
2 msk smält smör
Svartpeppar
Till fyllning:
150 gr Fetaost
200 gr Keso
65 gr Färsk bladspenat
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör och häll i grädden och låt svalna innan. Knäck i ett ägg och vispa ihop och krydda med svartpeppar.
Finhacka spenaten och blanda med fetaost och keso.
Smöra en lite större pajform 30 cm i diameter (eller en plåt om du gör för fler).
Lägg filodegen mellan två fuktiga kökshanddukar. Se till att arken är täckta hela tiden. Det torkar lätt och blir då svårarbetade.
Ta två ark filodeg och lägg på bakbordet. Pensla hela arket med äggblandningen. Lägg fyllning i kanten längs ena långsidan. Rulla ihop till en lång rulle.
När du placerar rullen i pajformen ska du rulla ihop den som en spiral eller en "jättekanelbulle". Sedan fortsätter du bygga på din spiral med nästa rulle tills hela formen är fylld.
Grädda i 30-40 min i mitten av ugnen tills den fått en gyllne färg. Låt svalna lite innan servering.
Tips!
Servera med en fräsch sallad på ruccola, tomat, rödlök, rostade cashewnötter, olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Till finsmakande småfolket kan man göra en alldeles egen med bara riven ost.